Ce este tulburarea de comportament alimentar
Tulburarea de comportament alimentar este o boală în care oamenii se confruntă cu tulburari severe în comportamentele lor alimentare, în gândurile și emoțiile conexe. Persoanele cu tulburari de alimentație devin de obicei ocupate cu mâncarea și greutatea corporală. Persoanele cu anorexie nervoasă si bulimie nervoasă tind sa fie perfecționiste, cu o stimă de sine scăzută și sunt extrem de critici cu ei înșisi și cu corpul lor. De obicei, „se simt grași” și se consideră supraponderali, uneori chiar în ciuda semi-înfometării sau a malnutriției care le pune viața în pericol. O teamă intensă de a câștiga în greutate și de a fi gras poate deveni omniprezentă. În stadiile incipiente ale acestor tulburări, pacienții neagă adesea că au o problemă.
În multe cazuri, tulburarea de comportament alimentar apare împreuna cu alte tulburari psihice, cum ar fi anxietatea, panica, tulburarea obsesiv-compulsivă și problemele legate de abuzul de alcool și droguri.
Cauze
Noi dovezi sugerează că ereditatea poate juca un rol important pentru care anumite persoane dezvoltă tulburari de comportament alimentar, dar aceste tulburări afectează și multe persoane care nu au antecedente familiale anterioare. Fără tratarea atât a simptomelor emoționale, cât și a celor fizice ale acestor tulburări, se poate ajunge la cazuri de malnutriție, probleme cardiace și alte afecțiuni potențial fatale. Cu toate acestea, cu îngrijiri medicale adecvate, cei cu tulburări alimentare pot relua obiceiurile alimentare adecvate și pot reveni la o sănătate emoțională și psihologică mai bună. De multe ori în spatele unei tulburari de comportament alimentar care nu se rezolvă prin consultanță nutrițională și life coaching, este despre traumă, despre ceva ce trebuie adresat unui psihoterapeut.
Tulburarile de comportament alimentar afectează câteva milioane de persoane la un moment dat , cel mai adesea femeile cu vârsta cuprinsă între 12 si 35 de ani.
Clasificarea tulburarilor de comportament alimentar
- Anorexia nervoasă: persoanele care suferă de anorexie nervoasă au o teamă excesivă de a se îngrașa. Ele refuză să mentină o greutate corporală sănătoasă și au o imagine corporală distorsionată. Se consideră supraponderale și limitează foarte mult cantitatea de alimente consumată. Anorexia poate avea efecte dăunatoare asupra sănătații: leziuni cerebrale, dificultați cardiace, infertilitate și insuficiența multor organe. Riscul de deces este cel mai mare în rândul persoanelor care prezintă acest tip de tulburare de comportament alimentar.
- Bulimia nervoasă se caracterizează printr-o alimentație excesivă, repetată, urmată de comportamente care compensează supraalimentarea: vărsaturile forțate, exercițiile fizice excesive sau utilizarea frecventă a laxativelor sau diureticelor. Persoanele care suferă de bulimie prezintă sentimente de rușine, vinovăție și lipsă de control, episoadele de supraalimentare avand loc în secret, departe de ochii familiei sau apropiațiilor, ceea ce duce și la izolare socială. Efectele bulimiei: probleme gastro-intestinale, deshidratare severă și dificultați cardiace.
- Tulburarea alimentară excesivă (Binge eating): persoanele care suferă de tulburare alimentară excesivă vor pierde frecvent controlul asupra cantității de mâncare consumată. Diferența între bulimie și binge eating este că episoadele de supraalimentare nu sunt urmate de comportamente compensatorii ( purgații sau exercitii fizice excesive). Din acest motiv persoanele care suferă de această tulburare de comportament alimentar pot fi obeze și prezintă risc crescut de a dezvolta alte afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Forme nespecifice ale tulburarii de comportament alimentar
Tulburarea restrictivă a consumului de alimente este o afecțiune caracterizată prin aceea că persoana evită anumite alimente sau tipuri de alimente, având un aport restrâns în ceea ce privește cantitatea totală consumată sau ambele.
Tulburarea de comportament alimentar fără o altă specificație: nu există criterii de diagnostic pentru acestă tulburare de comportament alimentar, Acesta reprezintă o categrie reziduală pentru tulburarile de comportament alimentar prezentând severitate clinică și care nu îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru anorexia nervoasă ori pentru bulimia nervoasă.
Recent, s-a sugerat recunoașterea unor noi diagnostice de tulburare de comportament alimentar, însa nu au fost recunoscute în mod oficial:
- Tulburare de purgație: persoanele care au episoade repetate de purgație , dar nu prezintă binge eating.
- Sindromul mâncatului nocturn: spre deosebire de mâncatul care apare uneori în cazul tulburărilor de somn, mâncatul în cazul „ sindromului mâncatului nocturn” se petrece în vreme ce individul este complet treaz. În mod tipic, persoanele care prezintă acest sindrom manâncă destul de puțin în timpul zilei.
Vă pot ajuta sa înlocuiți o serie de obișnuințe care au drept consecință îngrășatul, cu altele care au ca rezultat o stare de bine, de confort cu propriul corp, cultivarea unui stil de viață sănătos, izvorat din propriile nevoi prin identificarea emoțiilor și nevoilor reale ce se ascund în spatele nevoii de a mânca compulsiv și descoperirea unor noi modalități de satisfacere a acestor nevoi.
Mottoul meu este „Când mental ești pregătit, emoțional echilibrat, fizicul urmează”.
Crezi că suferi de tulburări de comportament alimentar? Programează acum o evaluare gratuită şi împreună putem clarifica mai bine situaţia.