Stresul asociat pandemiei Covid-19
Pandemia COVID-19 a avut un efect major asupra vieții noastre. Mulți dintre noi ne confruntăm cu provocări care pot fi stresante, copleșitoare și pot provoca emoții puternice la adulți și copii. Măsurile luate de autorități, cum ar fi distanțarea socială, sunt necesare pentru a reduce răspândirea COVID-19, dar ne pot face să ne simțim izolați și singuri și pot crește stresul și anxietatea. Învățând să facem față stresului într-un mod sănătos te va face pe tine și persoanele apropiate mai rezistente la stres.
Pandemia Covid-19 a creat provocări unice pentru toată lumea. Lucrez în prezent cu clienții pentru a reduce anxietatea provocată de coronavirus, pentru a îmbunătăți relațiile și viața de cuplu, depresia, durerea și pierderea, pentru a gestiona noi reguli și condiții create de limitările impuse, pentru a dezvolta noi obiceiuri, pentru a explora schimbările de carieră, pentru a elimina atacurile de panică, pentru a îmbunătăți somnul și multe alte provocări.
Efectele psihologice provocate de pademia Covid-19
Stresul poate provoca următoarele:
- Sentimente de frică, furie, tristețe, îngrijorare, amorțeală sau frustrare
- Modificări ale apetitului, energiei, dorințelor și intereselor
- Dificultăți de concentrare și luare a deciziilor
- Dificultăți de somn sau coșmaruri
- Reacții fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri corporale, probleme de stomac și erupții cutanate
- Agravarea problemelor cronice de sănătate
- Agravarea stărilor de sănătate mintală
- Consumul crescut de tutun, alcool și alte substanțe
Modalitati de gestionare a stresului
- Faceți pauze vizionând, citind sau ascultând știri, inclusiv pe cele de pe social media. Este bine să fii informat, dar auzirea constantă despre pandemia Covid-19 poate fi deranjantă. Luați în considerare limitarea știrilor la doar câteva ori pe zi și deconectarea de la ecranele telefonului, televizorului și computerului pentru o vreme.
- Ai grijă de corpul tău, încercați să mâncați mese sănătoase, bine echilibrate, faceți sport regulat, dormiți din plin, evitați consumul excesiv de alcool, tutun și substanțe.
- Respirați adânc, faceți plimbări în natura
- Continuați cu măsurile preventive de rutină conform recomandărilor medicului dumneavoastră.
- Conectează-te cu ceilalți, mențineți deschise canale de comunicare cu cei dragi
Având în vedere modul în care viața s-a schimbat temporar pentru noi toți, carantina reprezintă un moment unic pentru a crea noi obiceiuri și modele de gândire.
Vă pot ajuta să începeți un program de adaptare, de redescoperire a resurselor de care fiecare dintre noi dispune și de valorificare la maximum a potențialului. Multe lucruri sunt greu de pornit sub carantină. Cei mai mulți dintre noi au descoperit cu dezamăgire că așteptările privind schimbarea personală în timpul pandemiei coronavirus sunt greu de realizat fără un suport de specialitate și fără îndrumare. Este foarte greu de făcut față, ca să nu mai vorbim de a face schimbări dramatice. Mulți oameni raportează sentimentul de rușine și gândire autocritică având în vedere cât de greu este de a începe un nou obicei în timp ce se află în carantină.
Acesta este locul/momentul unde terapia online poate ajuta. Putem lucra împreună pentru a elimina obstacolele care vă împiedică să începeți noi inițiative personale. Vă pot ajuta să reduceți anxietatea, stresul, rușinea și multe altele.
Crezi că ai nevoie de suport în perioadă de carantină Covid-19? Programează acum o primă sedinţă gratuită şi împreună putem clarifica mai bine situaţia.